maanantai 4. elokuuta 2008

Paras vaihtoehto asuntolainan viitekoroksi

Soveliaimman viitekoron valinta on yksi asunnonostajan ikuisuuskysymyksista - ainakin silloin kun asunto ostetaan lainarahalla. Tässä kaikille asuntovelkaisille oiva vinkki: sido lainasi 1 kk:n euriboriin. Miksikö? No tietenkin siksi, että se on halvin. Miksi valitsisit kalliimman viitekoron? Viitekorkoa pystyy nimittäin vaihtamaan.

Viimeisen 2,5 vuoden aikana 1 kk:n euribor on ollut käytännössä koko ajan noin 0,5 %-yksikköä 12 kk:n euriboria halvempi. Tällä hetkellä ero 1 kk:n euriborin hyväksi on vieläkin suurempi. Kesäkuussa 2008 12 kk:n euribor nousi noin 5,4 %:iin ja on pysytellyt tällä tasolla, kun taas 1 kk:n euribor on pysytellyt samana aikana koko ajan alle 4,5 %:n.

Nykyisessä korkotilanteessa lyhyiden korkojen puolesta puhuu toinenkin seikka. Mikäli korot lähtevät vaikkapa ylihuomenna laskusuuntaan, on sinun 12 kk:n euribor vielä vuodenpäivät tasolla 5,4 %. Sen sijaan 1 kk:n euriborin kyydissä olet nauttimassa alenevista koroista joka kuukausi.

Suurimpien pankkien prime-korot ovat tällä hetkellä tasolla 4,90-5,00 %. Tämäkään ei ole huono vaihtoehto, mutta prime-korot ovat edelleen selvästi kalliimpia 1 kk:n euriboriin verrattuna.

Pankit saattavat suhtautua nihkeästi siihen, että haluat vaihtaa asuntolainasi viitekoron 1 kk:n euriboriin. He saattavat myös veloittaa palvelumaksun viitekoron vaihdosta. Vaihtoehtoja tälläisessä tilanteessa on kaksi: a) kerro, että kilpailevalla pankillä asia kyllä onnistuu ja uhkaile vaihtaa pankkia tai b) vaihda pankkia

Kokemuksesta tiedän, että vaihto 1 kk:n euriboriin onnistuu ja se onnistuu ilman palvelumaksuja, pelkällä puhelinsoitolla.
Asiakas on kuningas.

Ei kommentteja: