maanantai 16. marraskuuta 2009

Pikavipit - onko niissä mitään makua?

Kännykällä myönnettävät pikavipit ovat aivan loistava keksintö. Yksi tekstiviestin tilaus ja hopsan, tilille onkin ilmestynyt yksi etelänmatka, baari-ilta, uusi vaatekerta ja muuten vain hieman shoppailurahaa.

Pikavipit ovat olleet ratkaisu monen nuoren rahapulaan. Kuinka monta vippiä on myönnetty pelkästään rahattomille yksinhuoltajaäideillä, kun he ovat päättäneet laittaa kakaran isovanhemmilleen ja lähteä itse baariin ottamaan löysät pois?

On totta, että pikavippien korot ovat huimia. Vuosikorko voi mennä esimerkiksi jonnekin 300-700 %:n välille. Tämä on kuitenkin jossain määrin harhaanjohtavaa, sillä useimmiten laina-aina on esimerkiksi 14 vuorokautta tai 30 vuorokautta. Tässä lyhyessä ajassa korko viisikymppiselle voi olla vaikkapa 12 euroa. Huima kiskurimainen korkoprosentti on muuttunut 12 euron kokonaiskoroksi. On kuitenkin hieman eri asia maksaa 500 %:n vuosikorkoa kuin 12 euron kiinteää korkoa.

Todellisuudessa pikalainat ovat irvikuva siitä, miten raha-asioita ei tulisi tulisi hoitaa. Mutta kuka kertoisi sen niille nuorille, jotka käyttävät vippejä viikonlopusta toiseen?

Pitäisiköhän valtion perustaa kansalaisia palveleva oma vippilainaamo? Korko voisi olla maltillinen ja huomattavasti kaupallisia tahoja alhaisempi. Ylläpitokustannukset ovat alhaiset. Muutama kaveri myöntämään lainoja ja muutama karhuamaan niitä. Onhan meillä jo vaikkapa valtion ylläpitämät tv-kanavatkin, joten miksipä ei myös vippilainaamo..

Ei kommentteja: